mandag den 11. august 2014

Beskrivelse af niveau for kondition og teknik

Når der bliver arrangeret ture, oplever jeg ofte det helt naturlige spørgsmål fra potentielle deltagere, der ikke har så lang tid på cyklen bag sig: "Kan jeg komme med?"

Og det umiddelbare svar er ofte "Ja da – Der er plads til alle."

Ude på turen, der så kan vise sig at være anstrengende eller teknisk svær, sker der så af og til det, at de nyere eller dem med knap så god kondi, finder sig selv bagerst i gruppen konstant, uden at få de gode oplevelser, og andre må trække forbi den ene tekniske spidsfindighed efter den anden.

Så kan det godt være, at det er politisk korrekt at sige "Der er plads til alle"; men det er nu engang bare sjovest, når man kan holde godt flow i sin kørsel, og man måske lige bliver udfordret teknisk. Altså at man er på en tur, der passer til éns niveau (eller lidt over), uanset om man ligger højt eller lavt på vildhedsbarometret.


Yderligere kan det som ny (eller for den sags skyld øvet) være lidt et gedemarked at finde ud af, hvad man skal gribe og gøre i af teknikker i hvilken rækkefølge for at blive bedre. Så ofte sker der det, at tilfældighederne og faciliteterne på de mest lokale spor får lov at bestemme.

Er der en lokal, mere erfaren kører, der har sit eget repertoire af teknikker, bliver det ofte vedkommendes spidskompetencer, der danner skole.

Da der er forskel på menneskers kropsbygning, styrke og balance, er det langt fra sikkert, at det er hensigtsmæssig instruktion, man modtager.

Ligeledes er det også et vidt begreb, om man kan "give den gas på cyklen"!

Betyder det, at man kan køre hurtigt i halvanden time eller en hel dag?


Jeg har givet et bud på, hvordan kondition og tekniske færdigheder kan inddeles – Og som sædvanlig, når jeg kategoriserer, er det ikke et udtryk for, om man er god eller dårlig; det er simpelthen for at få et grundlag at snakke ud fra.


Dermed kan man rimeligt enkelt lave en beskrivelse i retning af

"Tur ved HB/Knøsen på lørdag.
Anbefalet teknik/kondi: 3/C
Vi finder også udfordringer for gruppe D.
Forventet varighed 4 timer."


 
Opdatering:
Jeg har efterfølgende fundet ud af, at nogle følte sig trådt over tæerne ved denne opdeling ... så vist jeg kunne lure hovedsageligt fordi, de betragtede sig selv som superkørere i fantastisk form; men med min opdeling blev placeret i klassen "Normal kondition" 🙄
Hvis du mener, inddelingen er helt forkert – så lav bare din egen ... ideen er, at man får nogle retningslinjer, der giver mening og kan bruges fornuftigt.
 







Beskrivelse af niveau for kondition og teknik   |   Niveau for kondition   |   Niveau for tekniske færdigheder

Indhold   |   Teknik   |   Udstyr   |   Spor og ruter   |   Turberetninger   |   Diverse




Ingen kommentarer:

Send en kommentar